Colmans Seafood Temple, South Shields


Value: £0.93 million  |  Completed: April 2017


Brims Construction was appointed in August 2016 by Colmans Caterers to transform the town’s Sea Road bandstand and public toilets, known locally as ‘Gandhi’s Temple’, into a new family seafood restaurant, cocktail bar and takeaway.  The bandstand on South Shields seafront was constructed in the late 1920’s as a community seating shelter and has stood as a key landmark structure for people using the sands.  The project was undertaken on a design and build basis with the Architect, Fitz Architects and Structural Engineer, BDN Ltd engaged by Brims Construction for post contract services.

The flat roofed temple structure was being used as a public toilet and was in a state of disrepair before the conversion works started.  The stone constructed bandstand formed the western part of the new building with a new extension on the seaward side.  The new two-storey building has a steel frame construction with a mix of masonry and render finish.  The first floor restaurant has feature curtain walling which provides panoramic views of the coastline.  The flat roof was covered with a Sarna single ply membrane and includes energy efficient photovoltaic panels.  The roof can be accessed through an access hatch located on the first floor and a mansafe system has been installed for maintenance purposes.

A high quality finish has been specified both internally and externally.  Ceramic wall tiling has been installed to all partition walls to the toilets, stainless steel wall cladding to the kitchen, Altro Whiteroc wall cladding to the back of house and a painted finish to all other areas.  Resin flooring has been installed to the servery floor, toilets and kitchen.  A passenger lift and kitchen hoist have been installed for access.  Pre-cast stairs with a carpet plank finish have been installed upon entrance into the building with a glass balustrade and stainless steel handrail finish.

Externally block paving has been installed to the perimeter of the building and permeable block paving has been installed to the raised seating areas on either side of the building.  A resin flooring has been installed to the entrance ramp to the building and a tarmac wearing course has been installed to the ramp to the bin store area.


Other Projects